Als je overweegt om je dak te isoleren, dan moet je eerst kijken of er een onderdak aanwezig is. Het heeft namelijk geen zin om te isoleren als er geen onderdak is. Want dan kan de isolatie in contact komen met regen, sneeuw en wind en dat kan de isolatiewaarde doen dalen. Maar wat moet je doen als je toch wil isoleren zonder onderdak? Ontdek het in dit artikel.
Een dak isoleren zonder onderdak? Hoe ga je te werk, welk isolatiemateriaal is geschikt en wat is de prijs?
Vind dé beste vakman voor je dakisolatie
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Mogelijkheden om te isoleren zonder onderdak
Je kan dakisolatie zonder onderdak plaatsen, maar dan moet je wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Het verschilt van dak tot dak of een onderdak een grote invloed zal hebben op de doorlaatbaarheid van vocht.
Een pannendak laat bijvoorbeeld meer wind door dan een leiendak. Een vrijstaand huis tegenover een rijwoning, maakt ook heel wat verschil.
Graag bespreek ik even de mogelijkheden met je.
Onderdak langs binnen
Als je de dakbedekking niet wil verwijderen, dan kan je het onderdak laten aanbrengen van binnenuit. Er komt een waterdichte laag op de binnenzijde die dan uitmondt in de dakgoot. De dakgoot moet dan verbonden worden met een afvoerbuis.
De isolatie zelf komt dan op de binnenzijde van het onderdak, zodat het geen vocht meer kan absorberen. Deze techniek is dan wel de goedkoopste, de werkwijze wordt niet altijd aangeraden. En wel omdat het houtwerk van het dak niet beschermd wordt.
Vochtwerende platen
Er bestaan tegenwoordig ook vochtwerende isolatieplaten. Deze verliezen geen isolatiewaarde als ze in contact komen met vocht of water. Een huis zonder onderdak waar af en toe vocht doorkomt heeft dus zeker baat bij deze isolatieplaten.
Heb je toch dakpannen of leien die langs de binnenzijde nat aanvoelen, dan is een onderdak wel nodig.
Dakbedekking eraf en onderdak erop
De beste manier om het dak te isoleren is toch om het te voorzien van een onderdak. Zo speel je op zeker. De dakbedekking die je hebt kan nog in goede staat zijn. Dan kan die eraf gehaald worden om een onderdak te installeren.
Daarbovenop komt dan opnieuw de dakbedekking. Zo merk je van buiten geen verschil, maar wel vanbinnen want de isolatie zit dan goed op zijn plaats en er kunnen geen vochtproblemen ontstaan.
Een dak zonder onderdak: de gevolgen
Water, wind en sneeuw hebben weldegelijk hun invloed om een dakconstructie waar geen onderdak aanwezig is. Deze kunnen met de tijd schade toebrengen aan de dakisolatie of houtrot veroorzaken.
Als de steunbalken aangetast zijn dan heb je ook nog eens extra gevaar, want stel je voor dat het dak aan stevigheid verliest. Ook al neemt dit proces enkele jaren in beslag, het zijn toch zaken die je in het achterhoofd moet houden.
Vergeet het dampscherm niet
Het onderdak is geplaatst? Goed zo, maar je bent er nog niet. Er is namelijk nog een dampscherm nodig om alles goed af te sluiten. Dit scherm is een beschermende laag die het vocht weert. Het beschermt het dak werk van binnenuit. In een woning is er namelijk heel wat vocht. Denk aan condens van adem, drogende kleding, de douche, de damp die vrijkomt bij het koken.
Een onderdak laten plaatsen
Als je nog heel wat genot van je woning wil hebben, dan moet het in de best mogelijke staat zijn. Door een onderdak te laten plaatsen door een vakman ben je 100 % zeker dat alles goed komt.
Op die manier blijft het houtwerk van het dak in goede staat en kan je isolatie niet aangetast worden. Je kan trouwens genieten van dakisolatie premies en subsidies wanneer je de juiste isolatiewaarden behaalt met de juiste isolatiedikte. En als je woning ouder dan 10 jaar is betaal je maar 6 % Btw.
Vind dé beste vakman voor je dakisolatie
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Voordelen van isoleren
Isoleren gaat voor veel mensen over de prijs, maar er is zoveel meer om over na te denken. Want de waarde van je woning stijgt bij een eventuele verkoop. Als je je woning wil verkopen dan moet je een EPC-attest laten opstellen. Als er isolatie voorzien is dan stijgt de waarde al aanzienlijk. Een voordeel dat rechtstreeks naar jouw portefeuille gaat.
Het comfort van je woning stijgt ook aanzienlijk, omdat de thermostaat zo hoog niet meer moet gaan als er isolatie voorzien is. Ook de factuur voor verwarming gaat omlaag, net omdat de isolatie de warmte langer kan vasthouden in jouw woning.
Het milieu heeft er ook baat bij. Tegen 2020 wil de overheid dat alle woningen in ons land voorzien zijn van minstens dakisolatie. Je kan ook vloeren en muren isoleren. Maar het meeste warmte gaat weg via het dak. Dat is dus de eerste zorg als je wil gaan isoleren. Hoe lager de CO2 uitstoot hoe beter voor het milieu en onze leefomgeving. Denk aan jouw gezondheid vandaag en die van je kinderen voor de toekomst.
Deze voordelen moet je toch doen beseffen dat isoleren de juiste keuze is. Er staan heel wat verouderde woningen in ons land, die in goede staat zijn, maar geen isolatie bevatten. Daar kan jij wat aan veranderen door een woning te renoveren met isolatie in gedachten. Als je het van bij de start erbij neemt dan ben je op goede weg om van jouw woning een topper te maken. Aangenaam om in te leven en bij een eventuele verkoop pluk je er de vruchten van.
Benieuwd naar een richtprijs voor dakisolatie? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende erkende isolatiebedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!