Geïsoleerde dakplaten komen niet meteen voor bij woningen. Echter wordt het wel vaak ingezet bij industriebouw, in de agrarische sector, tuinhuizen, garages, magazijnen, … Geïsoleerde dakpanelen bieden vele voordelen. Dewelke dat zijn en wat de prijs voor deze panelen bedraagt lees je in dit artikel.
Geïsoleerde dakpanelen bieden vele voordelen.
Ze zijn snel geplaatst en gaan enorm lang mee.
Vind dé beste vakman voor je dakisolatie
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat zijn geïsoleerde dakplaten?
Geïsoleerde dakplaten zijn platen met enkel- of dubbelwandige metalen panelen die op de binnenzijde een thermische isolatielaag bevatten. Die laag kan bestaan uit kunststof hardschuim (PUR of PIR).
En zoals je al dan niet weet bevatten deze materialen uitstekende isolatiewaarden. Minerale wol kan ook verwerkt worden, als je op zoek bent naar betere akoestische isolatie die ook nog eens goede brandvertragende eigenschappen hebben.
Welke soorten bestaan er?
Geïsoleerde dakplaten zijn te verkrijgen in drie verschillende profielen, dat zijn:
- Trapeziumprofiel
- Golfprofiel
- Dakpanprofiel
Je kan ze in verschillende lengtes aankopen (zelfs tot twintig meter). De breedte is meestal 1 meter.
Er bestaan ook platen met een speciale coating, die bestand zijn tegen schimmels, agressieve middelen en ammoniakdampen.
De buitenkant van het paneel bestaat uit een licht staal, de binnenkant kan uit staal, polyester of een combinatie ervan bestaan. Je kan ze in alle RAL-kleuren krijgen, op die manier kan je het goed afstemmen met de rest van je woning.
Voordelen van geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakplaten hebben enkele opmerkelijke voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen.
- Thermisch geïsoleerd
- Snel geplaatst
- Gaat lang mee
- Bestand tegen schimmels, is afwasbaar en hygiënisch
- Licht, makkelijk om te verwerken
Nadelen van geïsoleerde dakplaten
- Kunnen duur uitvallen ten opzichte van andere isolatiematerialen
- Minder goed naar akoestische isolatie toe
- Nauwkeurige plaatsing nodig
Een aandachtspunt
Het kan zijn als je geïsoleerde dakplaten hebt, dat het materiaal begint te ‘werken’, zeker als er temperatuurverschillen optreden. En dat kan tot kraakgeluiden leiden. In een magazijn of bedrijf heb je hier geen last van, maar als je deze platen in een veranda hebt, dan kan je het wel goed horen.
Ook is het zo dat de naden van de platen goed moeten afgewerkt zijn om geen water naar binnen te krijgen. Dus een professionele aanpak is hier wel nodig. Laat dus zeker een vakman komen als je dit wil laten realiseren.
In orde met je dakisolatie tegen 2020
Tegen 2020 moet het dak geïsoleerd zijn bij woningen ingeschreven voor 2006 in het elektriciteitsnetwerk. De tijd dringt dus. Er kunnen namelijk vanaf dan boetes gegeven worden mocht je woning nog van geen isolatie voorzien zijn. Je kan de werken zelf uitvoeren, maar ook uitbesteden uiteraard. Je hebt momenteel nog een groot voordeel dankzij de premies en subsidies, dus waarom zou je het niet doen. De voordelen zijn allemaal voor jou als eigenaar of verhuurder van de woning. Het comfort stijgt in huis, de thermostaat kan naar beneden en de waarde stijgt van de woning.
Een woning isoleren kan een dure investering zijn, maar je krijgt het grotendeels terug. De energiefactuur gaat een pak naar beneden en daar is veel om te doen. Er zijn heel wat materialen die goed werken om een dak te isoleren, en geïsoleerde dakplaten horen daar zeker bij.
Als je nog verder wil gaan dan alleen het dak, dan kan je ook kiezen om je muren, spouwmuur en vloeren te isoleren. Dat gaat al een stap verder natuurlijk, maar opnieuw heb jij de voordelen ervan. Op die manier hou je koude nog meer buiten en blijft de warmte goed binnen in huis. Zorg dan voor een goed doordracht ventilatiesysteem zodat je geen vensters moet openzetten tijdens de winter. Want dan gaat er opnieuw warme lucht de woning uit, dat moet je zien te vermijden.
De eerste stap voor het isoleren van een woning moet steeds het dak zijn. Want daar gaat het meeste warmte weg. Warme lucht stijgt altijd naar boven en zoekt zich een weg tussen spleten en kieren. Als er geen isolatie aanwezig is dan vliegt de warme lucht zo weg. Dan moet de thermostaat constant aan staan om de temperatuur op peil te houden. Geïsoleerde dakplaten kunnen dit voorkomen.
Vind dé beste vakman voor je dakisolatie
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Wat is de prijs van geïsoleerde dakplaten
De prijs hangt steeds af van het aantal vierkante meter die je wil laten voorzien. Maar reken op een prijs tussen de 50 en 200 euro per m². Veel hangt af van welke isolatie je op de platen wil. De dikte. In deze prijs zit de plaatsing en de aanmaak van een houten frame om de platen op te bevestigen al in.
Benieuwd naar wat de prijs voor jouw woning? Laat een vakman langskomen en hij kan een offerte op maat leveren. Op die manier heb je snel een overzicht van de kosten en kan je snel een beslissing nemen.
Benieuwd naar een richtprijs voor dakisolatie? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende erkende isolatiebedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!